Büyülü Bir Bahçe: Parco Giardino Sigurtà

IMGP2386

(not: fotoğraf boyutlarını yazının daha da uzun olmaması için küçük tuttuk, büyük fotoğraflar için üzerlerine tıklayıverin)

IMGP2428

İtalya’ya gitmek istiyorsunuz ama Roma, Milano, Venedik olmasın diyorsunuz. Mimarî yerine biraz da doğa olsun, şehir temasından uzaklaşayım diye düşünüyorsunuz. Hatta belki araç kiralamışsınız, yol nereye götürüyorsa oraya gidiyorsunuz.

Bir bakmışsınız yolunuz tam da Milano Venedik arası giderken Garda Gölü’nün güneyine düşüyor ve Valeggio Sul Mincio’dan geçiyor. Oraya gitmişken de Sigurtà’yı görmemek olmaz işte.

Görsel

Parco Giardino Sigurtà, Peschiera’nın güneyinde, Garda Gölü’ne yakın, 600000 m2’lik bir alana yayılmış kocaman bir bahçe.

3. Napolyon’un karargâhlarından biri olup Palladio’nun öğrencisi Pellesina tarafından yapılmış Villa Maffei’yle başlıyor hikâyesi. Sonrasında Carlo Sigurtà, Mincio nehrinden su çekerek 40 yılı aşkın bir sevgiyle bu kurak araziyi yemyeşil büyük bir bahçe hâline getiriyor, torunu Enzo da burayı park-bahçe standartlarına getiren çalışmaları gerçekleştiriyor. 1978 yılında parkın halka açılmasından sonra da ekolojik kompleksin özenle korunması, bugün dünyada kendi türündeki en olağanüstü bahçelerden biri olarak kabul edilmesini sağlıyor.

Park kapsamında, su bitkileri bahçeleri, tıbbî otlar bahçesi, büyük çimenlik, gül bahçelerinin yanı sıra Romeo Juliet adlı yatay güneş saati, bir keşiş evi, sonsuz gençlik taşı, büyük meşe ağacı, sürrealist bakış açısıyla budanmış şimşirler ile iris, lale, gül, nilüfer, saraypatı, yıldız çiçeklerinden oluşan bir dolu alan yer alıyor. Hatta bir de labirent var. Dolu dolu bir bahçe..

Peki Nasıl Gidilecek?

[googlemaps https://maps.google.com/maps?ie=UTF8&t=m&ll=45.367102,10.740509&spn=0.084422,0.145912&z=12&output=embed&w=425&h=350]

Verona ve Peschiera del Garda’dan otobüsle ulaşım sağlanabilir. Turist bilgilendirme noktalarından otobüs saatleri çizelgesi alabilirsiniz.

Park Haritasına ise şuradan ulaşabilirsiniz:

Gitmesi zor deniyor. Kime sorsak boş verin çok zahmetli dedi ama gayet rahat bir ulaşım sağladık biz. Araç kiralandığı takdirdeyse çok daha rahat şekilde ve istenen saatte gidilebilir. Açılış saatinde gidip kapanışıyla çıkmak gayet keyifli olacaktır diye düşünüyorum. Bir günün nasıl geçtiğini anlamayacaksınız bile!

Görsel

Mevsimine göre her bitki ve çiçek açık olmayabilir elbette. Ancak lâle zamanı gitmek büyüleyici olabilir. Fakat her çiçek açık olsun veya olmasın her şekilde insanın huzur bulabileceği bir ortam burası. Dev çimenlik bölgede doyasıya koşup yayılıp, rengârenk yusufçuklar eşliğinde nilüferlerin yanında kitap okuyabilirsiniz. Çantaya atılmış atıştırmalıklarla keyifli molalar verebilirsiniz. Ne kadar negatif duygu varsa yok olacaktır eminim.

Bodur Japon ağaçlarının olduğu bölgeyse cidden fantastik bir görünüme sahip. Tam anlamıyla bambaşka bir dünya…

Görsel

Gezmek için yürümek, bisiklete binmek ve küçük park araçları kullanmak gibi seçenekler mevcut. Bana göre, bir engeliniz, bebeğiniz ya da minik çocuğunuz yoksa bisiklet en iyi seçenek. Çünkü aracın giremediği yerlere girebiliyor. Gerçi bisiklet için de girilmesi yasak bölgeler var ama bisikleti elinize alıp devam edebiliyorsunuz ama bu çok büyük bir sorun yaratmıyor.

 

Enerji dolu ve dinç gitmekte fayda var. O kocaman araziyi bitirmek kolay değil. Ancak dinlenecek yer sorunu da yok 🙂 O kadar yürüyüş ve bisiklet turundan sonra altına uzandığınız bonsainin yanından geçen küçük bir sincap keyfinizi yerine getirecektir. Bebek arabasını yanına koymuş eline kitabını alıp okumaya dalan, oturan, sohbet eden aileler görebilirsiniz.

 

Renk cümbüşü içinde hoş bir gülümsemeyle bakıyor gözleriniz gerçekten. Doğayla burun buruna olma hissi eşsiz. Bu kadar büyük bir alanı koruyabilmek ise gerçekten büyük başarı. Gezerken en çok bunu düşündüm. Tertemiz şekilde korunuyor ve ziyaretçileri de gereken hassasiyeti gösteriyor gibi.

Ne zaman gidilir:

Biz yaz başı gittiğimiz için çok fazla çiçek göremedik ama bahar zamanı, özellikle lâle zamanı çiçek dolu olacaktır. Yeşilin yanı sıra sarı, kahverengi, turuncu görmek isteyenlerse sonbaharı tercih etmeliler.

11 Mart – 4 Kasım tarihleri arasında her gün sabah 09.00 akşam 19.00 arası açık. Ancak 18.00’den sonra giriş izni verilmiyor.

Yetişkin bileti 12 euro.



0 thoughts on “Büyülü Bir Bahçe: Parco Giardino Sigurtà”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir