Bulaşık Süngerleri!

Bulaşık süngerleri bulaşık yıkamak için hiçbir zaman gözüme güzel görünmemişlerdir. Hemen kararmaları, pis görünmeleri vs. Bu sebeple, evin hanımlarının büyük tepkilerine rağmen sürekli sünger değiştiren bir insan oldum. Bulaşık makinesi her daim güzel ve temiz geldi gözüme. Henüz kendi makineme sahip değilim ama yakında o da olacak inşallah.

Ancak süngerler yine de hayatımızda, mutfağımızda, tabağımızda, bardağımızda.. Füzyonblog yazarı Fatoş Şimşek çok güzel ve ilginç bir yazı yazmış konuyla ilgili. Zira kendisi gerçekten konuyla yakından ilgili biri, buyurun okuyalım:

***

Mutfak lavabosunun kenarında bulundurduğumuz, her bulaşık yıkayışta elimize geçirdiğimiz süngerinin evdeki en pis ve mikroplu şey olduğunu biliyor muydunuz?

Bulaşık süngerinde her çeşit patojen, mantar ve küf bulunuyormuş.  Süngerin mikrop yükü olmasında iki önemli durumdan söz ediliyor: Birincisi ısı faktörü, ikincisi ise nem. Bilindiği gibi sıcak ve nemli yerlede her türlü mikrop mutlulukla çoğalır!

Mutfak süngerindeki nahoş oluşumlar ne zaman, kim tarafından ve nasıl test edilmiş derseniz, 2007 yılında ABDnin Mariland Eyaletinde bulunan Yiyecek Teknolojileri ve Güvenlik Laboratuarlarındaki (Food Techonology and Safety Laboratory) bilimciler tarafından diye cevap verebilirim.

Laboratuarda yapılan test kısaca şöyle:

Önce 5 sünger gerçek bulaşık suyunda 48 saat bekletilerek mikrop üretmeleri sağlanıyor.

Sonra süngerler değişik yöntemlerle temizleniyor ve üzerlerinde bulunan mikroplar ölçülüyor.  Değişik temizleme yöntemleri içinde şunlar var:

  • Klorlu suda bekletmek
  • Limonlu suda bekletmek
  • Mikrodalga fırında yüksek ısıya tabi tutmak
  • Bulaşık makinasında yıkayıp, makinanın kurutmasına bırakmak
  • Duru suyla elde yıkayıp sıkmak
devamı için http://www.fuzyonblog.com/2011/09/02/bulasik-sungerinde-buyuyenler/
 
***


0 thoughts on “Bulaşık Süngerleri!”

  • Hafta da en az bir kere tezgah vs çamaşır suyuyla temizlenince sünger içinde de mikrop filan kalmıyor 🙂 ama çamaşır makinası taktiği de süpermiş, fırını yakıp boşuna enerji harcamaya gerek yok, bulaşık makinası daha uygun gibi geldi 🙂
    BU faydalı bilgi için teşekkürler…

    • ben de pompalı şişeyle çamaşır suyu tutarım lavabo yanında ama yine de süngerin rengi dönünce sinmez içime hiç 🙂 bu yazıyla beraber biz de makinede yıkamaya başladık. hatta daha önce neden böyle bir şey düşünemedik diye hayıflanmadık değil.. ama dediğin gibi fırın pek akıl kârı değil, yani kârı olabilir tabii de yemedi gözüm pek.. zaten mikrodalga da yok bizde eheheh 🙂

  • vayy çok şahane bir yazı olmuş. ben de süngerleri sık sık değiştiren bi insan olarak bu işin daha ekonomik bir yolu olduğunu şimdi fark ediyorum! 😀 bulaşık makinam yok maalesef, ama diğer yöntemleri deneyeceğim 😉 bu arada sünger bob’un resmi de yazının başına pek güzel olmuş, ahaha 😀 😀

    • @hikaruivy çalışan, okuyan ve ev kurmaya gayret eden bir insan olarak yaşamdan kopmuş durumdayım. ilgilenemiyorum hiçbir şeyle. geç cevap için bakma lütfen kusuruma.
      süngerbob kahramanım yaa 🙂 onsuz olmazdı. ben yakın gelecekte bulaşık makinesini tercih edeceğim ama henüz değiştirerek işleme devam ediyorum. süngerin o değişen rengine içim el vermiyor.. 😛

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir