Sualtı #5 – Foça’da Deniz Temizliği

Bayağı bir zamandır yazamıyordum. İşimin deli gibi yoğunluğunun yanı sıra nişanlanmamın da bunda biraz etkisi oldu tabii. Aklıma neler neler geliyor da o kadar yorgun oluyorum ki parmaklarım basamıyor klavyenin tuşlarına.

Daha önceki yazılardan bildiğiniz üzere Foça’ya sık ziyaretlerde bulunuyoruz. Geçenlerde gittiğimizde meydanda bayağı büyük bir çalışma vardı:

‘‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nin Sualtı Temizliği Çalışması’’ kapsamında Foça’da hummalı bir temizlik organizasyonu gerçekleşiyordu. Dalgıçlar filelerle sualtına dalıp ne var ne yok kıyıya çıkarıyorlardı. Cidden ne yoktu ki.. Bolca şişe, teneke kutu, tas, tarak, telefon, bardak, çanak, kask.. Neler çıkarmamışlar. İçim acıdı içim.. Sanki ben atmışım da herkes bana bakıyormuş gibi utandım seyrederken. Çıkarılanları tek tek dizmek etkileyici bir yöntem. İnsanın içini cız ettirebiliyor.

Haa böyle film gibi gülerek seyreden de çok vardı, o ayrı.

“Aaa anne bak bıçak atmışlar”

“Anaaa şuna bak miğfer bile çıktı”

 Söylenen söz çok, gülen çok, ayıplayan çok, çok da çok.. Bir ay sonra yine dalsalar yine aynı miktarda “şey” çıkartırlar eminim. Utanç verici.

Arkadaş yok, bizim insanımızın damarlarında, kanında, kafasında falan gezmiyor böylesi bir bilinç. Konu bu olunca nevrim dönüyor, sinirlerim geriliyor, bayramlık ağzım açılıveriyor. Neyse..

Çalışan herkesin eline koluna sağlık. Çok büyük bir emek söz konusu. Fotoğraflar da çok şey anlatacaktır size zaten.

 

Foça Belediyesi’nin konuyla ilgili haberine şuradan ulaşabilirsiniz.
Gitmişken, yıllardır süren termik santral krizi için de imza attık.



0 thoughts on “Sualtı #5 – Foça’da Deniz Temizliği”

  • 3-4 senede bir gittiğim için Foça’da değişimleri çok bariz görüyorum sanırım ve cidden bu sene foçanın suları bulanıktı, normalde çöpler konusunda her hangi bir sıkıntısı olduğunu görmezdim ama bu sene bir düzensizlik vardı foça’da, dayımla yengeme sorduğumda eski foça ve yeni foça tek bir elden idare edilmeye başlandığı için bu aksaklıklar olmaya başladı dediler.
    Orda yaşayan sizler daha iyi bilirsiniz tabi bu durumu. 1 hafta kaldım ama 2 günde bir dayımla ve kuzenimle kumsal boyunca biriken çöpleri konuştuk, oranın gençleri bile yiyip içip çöp poşetleriyle birlikte dağınık bir şekilde bırakıp gidiyorlardı, ben arkalarından topluyordum, bir de bazı çöp kutularının yeri mi değişmiş bilmiyorum çok ters yerlerde çöp kutuları duruyordu ve tembel insanlarımız çöpleri oraya götürmeye üşenip gene kumsala yada kaldırıma bırakıp gidiyorlardı. özellikle manisa yada başka yerlerden günü birlik gelen aileler yapıyordu bunu.
    şimdi bu yazıyı okuyunca içim cız etti oyuzden, eski foça belediyesini cidden çok düzgün diye biliyordum çünkü, bu hareketleriyle bir kez daha doğruladılar bu düşüncemi, keşke bende orda olup yardım edebilseydim. kara taşa mı bastım bilmem, ben de çok seviyorum foçayı, termik santral olayı nedir öyle? bunu duymamıştım, burda okuyunca cinnet geçiriyordum… başka yer bulamamışlar mı? bulsalarda yapmasınlar zaten o da ayrı da… neyse…

    • Hiç sorma.. Termik Santral olayı yıllardır devam eden bir olay zaten. Yeni değil.. Ama hâlâ vazgeçilmiş değil demek ki.. Ortada nükleer santral anlaşmaları dururken kimse termikle ilgilenmiyordur artık diye düşünüyordum.
      Katı atık temizliği ise vicdanlı kişiler için gerçekten kana dokunacak bir çalışmaydı. Toplumca ar damarımız fazlaca çatlak olduğu için film gibi geçti gitti sanki. Ya ben bu, içinde yaşadığı doğayı olmasa da olurmuş gibi gören insanların saçını başını yolmak, ümüğüne yapışmak, kafa göz girişmek istiyorum. Böyle içimde acayip duygular canlanıveriyor.. Gözüm dönüyor.
      Bu çalışma Kaş, Fethiye gibi yerlerde de oldu ama ne oldu işte sonuç.. Adamlar şişeyi havaya fırlatıp denize şut çekiyor..
      Ama dediğin gibi Foçalıların kendi içinde iyi organize olabildiğini düşünüyorum. Bir tek bu konuda da değil.. Ben de olabildiğince dahil olmaya çalışıyorum. Aynı duyarlılık İzmir kapsamında da olsa süper olur tabii 🙂 Hani yurt genelinde diyeceğim de.. Neyse 🙂

      • evet neysee 😀 neyse diyoruz ikimizde ama söylenecek yine de çok var işte, fotoğraflarda denizden çıkarılan atıkları geri kazanım niteliğine göre ayrı ayrı toplamışlar, benim gittiğim hafta geri dönüşüm konteynırları çöp gibi birbiri içine girmişti cam haznesinde kağıt, poşet vs, diğer gözleri de öyle… bu etkinlikle denizimiz bir süre nefes alır ama sokaklarda yine aynı sorun devam edecek sanırım, insanların bu dertsiz tasasız halleri beni de öldürüyor, evlerini bal dök yala ama sokağa çıkınca etrafı batırabilirsin sorun yok!!!! yerlisi yapmıyor aslında ama işte turistik yer, özellikle yerli turist fazla olunca da böyle oluyor…. bu etkinliğe katılanlar elleri dert görmesin, tabi bu güzel ve ibretlik yazıyı yazan seninde 🙂
        biraz sinirlendik ama kayıtsız kalmaktan iyidir, en azından hala bizde umut var, insanlığımızı daha kaybetmemişiz ki tepki veriyoruz… neyse 🙂

  • bir arkadaşım afiş yapmak için bu konuyu araştırırken bulduğu bu haberde benimde fotoğrafımı görünce şaşırmış. nitekim bende şaşırdım. BADİM dalış merkezi olarak Özel Çevre Koruma Başkanlığı desteği ile yaptığımız bu temizlikte bir önceki hafta SAROS Güneyli limanı temizliğinde görmediğimiz kadar halkın ilgisini ve desteğini gördük. bize içecek getirenler beraber fotoğraf çektirip teşekkür edenler vardı. tabi karşı çıkıp “reklam yapıyorsunuz” diyenlerde vardı. bende bu etkinliğe dikkat ettiğiniz ve bunu bu güzel yazıyla anlattığınız için gerçekten çok teşekkür ederim. yaptığımız çalışmanın dikkat çektiğini görmek beni çok mutlu etti.

    • kusura bakmayın biraz geç cevap veriyorum.
      kendi açımdan çok takdir ettiğim bir çalışmaydı kesinlikle. ve şimdi orada bulunan kişilerden biriyle iletişim hâlinde olmak beni çok mutlu etti inanın. gerçekten elinize, kolunuza sağlık. yaptıklarınız için de çok teşekkürler.
      elbette her kafadan bir ses çıkacaktır. bu türde tepkiler şaşırtıcı olmasa gerek. ancak orada çıkarılanlar da olsa olsa halkımızın reklamı olur bence – ki sadece minik bir alandan toplananlardan oluşan tepecikleri gördük.

      böyle bir geri dönüş olacağını hiç düşünmemiştim, şimdi ben de bu yazıyı yazdığım için çok mutlu oldum yeniden. yeni çalışmalarda yine karşılaşırız umarım. başarılar diliyorum sizlere, kolay gelsin..

  • Bu çalışmada, Turkiyenin diğer kıyılarında yaptığımız tüm temizlik dalışlarından farklı olarak belkide çalışmanın yapıldığı nokta olarak merkezi olması sebebiyle çok ilgi gördü.. Suda sadece topladığımız için sudan çıkana kadar bizde durumun vahametini fark etmemiştik ama topladığımız su altındakinin %10 bile değildir… Badim in bir parçası olarak yaptığımdan gurur duydum… … özellikle bu sayfayı görüncede gerçekten sevindim… Yaptığımız işe değer verdiğiniz için teşekkür ederim… Sevgiyle kalın
    Not Çok komik bir şekilde Foçalılar burdan bişey çıkmaz Foçanın suyu temizdir demişlerdi…bence en kirli yerdi.. Belediyenin ciddi bir çalışma yapıp en azından katı atıkları temizletmesi gerekiyor bence..

  • Merhaba,
    Foça’da büyüyen biri olarak bahsetmiş olduğun “Foçalı” yorumu çok tanıdık geldi. Onların gözünde foklar tükenmez, deniz kirlenmez, balıklar yok olmaz çünkü.. Yine gözlerinin önünde durumu serseniz de ne yazık ki etkisi kuvvetli olmaz. Ne zaman denizden elde ettikleri gelir tükenir o zaman akıllanırlar, ancak telafi edilecek bir hâl de kalmayacak, bu sadece Foçalılar için geçerli değil tabii.. Ne zaman denize girsem gördüğüm tüm çöpleri sizin yaptığınız gibi toplar, göz önüne sermesem de çöpe atarım. Keşke bu bilinç yurdum insanlarında da olsa.

    Biz bu yazıyı büyük bir hevesle yazdık, sizden gelen olumlu yorumlar ile daha mutlu olduk. Ve sanırım arkadaş çevrenizde baya paylaşıldı bu yazı; 2 gündür hit sayımız hissedilir derecede arttı. Yazının daha çok kişiye ulaşmış olması çok sevindirici gerçekten. Biz de, yorumlarınızla bize ulaştığınız için çok teşekkür ediyoruz size.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir