Human Planet

BBC’nin, Planet Earth, Life gibi enfes belgesellerinden sonra yayınladığı yeni belgeselidir Human Planet. Her insan evlâdı için ibretlik bir seridir. Seyretmeli, seyrettirilmelidir.

Fekat bunu yaparken altyazılı olması tercih sebebidir. Belgesel seslendirme deyince aklıma David Attenborough gelir sürekli. Acayip bir ses, acayip bir anlatım. Özellikle BBC belgeselleri onunla özdeşleşmiştir benim için. Bambaşka bir deneyim. Hatta bir süre masal niyetine yatarken dinledim bu adamı ben. Adına ayrıca bir yazı yazılır yani o derece.

Şimdi bu belgeselleri NTV de yayınladı, yayınlıyor. Human Planet şu günlerde ekranda. Tuncel Kurtiz seslendiriyor. Ezel’in “Yeğeeeen” diyen amcası, dayısı. Ama yok arkadaş olmuyor, uymuyor. Var bir gariplik. Kulaklarım feci tırmalanıyor öyle böyle değil. Ne tuhaf bir tonlamadır bu anlamadım gitti. Sevemedim bir türlü. Karnım geriliyor, tüylerim diken diken oluyor. Evet fazla abartılı gibi duruyor olabilir sözlerim ama bu belgeselleri devamlı izleyen biri olarak ses tercihi yapıyorum sadece. O sebeple sevenlerine dokunmayıp belgeselin orijinalini bulup o şekilde seyrediyorum ben. Size onu tavsiye ederim efendim. Ha hoş, Human Planet’i maalesef David Amca değil John Hurt seslendiriyor ama yine de Bay Kurtiz’den yeğdir.

Neyse geleyim belgesele. İnsanın Dünya üzerindeki mücadelesini seyrediyoruz bu belgeselde. Arada, derede, okyanus dibinde, çölde, kutupta nasıl ayakta kalıyor bu insanlar? Ne yiyor, nasıl bulup yiyor onu görüyoruz. Akıl almaz çabalar, akıl almaz yaşamlar… Doğaya olan şaşkınlık verici uyum.  İbret almamak, şükretmemek elde değil.  Belgeseli çekenler neler hissetmiştir bilemiyorum açıkçası. Hayatları eskisi gibi midir hâlâ?

Ben bilmediğim bir sürü şey öğrendim. Dünya gözüme yine büyük göründü. Evet hâlâ çok büyük dünya. Ve ben bazen kendimi koca evrende bu sistemde, koca sistemde bu gezegende, bu gezegende bu ülkede, bu ülkede bu şehirde düşününce küçük hissettim. Daha katetmem görmem gereken çok şey var çok.

Görüntüler çok güzel, sahneler çok güzel, her şey başarılı. İyi seyirler..

Buyrun fragmanı: Çok etkileyici!

http://www.youtube.com/watch?v=2HiUMlOz4UQ



0 thoughts on “Human Planet”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir