NI International Airshow – Portrush

flying man31 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Kuzey İrlanda, Portrush’ta uluslararası bir hava gösterisi vardı. Airshow’u duyar duymaz Türk Hava Kuvvetleri’nin İzmir’deki 100. yıl kutlamalarındaki gösteriler geldi aklıma. Buradakinin öyle olmayacağını biliyordum ama heyecanlandım yine de. İş sebebiyle ilk gününü kaçıracaktık ama Pazar günkü gösteriye gidelim en azından dedik ve fotoğraf kulübünden Polonyalı arkadaşımız Monika ile birlikte çıktık yola Cumartesi akşamdan.

Gösterinin yapılacağı Portrush sevimli bir kıyı kenti. Kıyıda olmasının etkisiyle olsa gerek içeri kısımda kalan şehirlere göre daha hareketli. Gösteri için de gelenler de kalabalık yapıyor tabii.

Akşam şehir merkezinde dolandık. Bir yandan etrafa bakınıyor bir yandan da her gördüğüm çalıdan böğürtlen topluyordum üçer beşer.

Cumartesi akşamdan gelmek geç bir karar olduğundan tek bir hostelde boş yer bulabildik. O da şansımızda Mayıs’ta açılmış, yepyeni ve tertemiz bir yer çıktı. Kuzey İrlanda’da Portrush, Giant’s Causeway, The Dark Hedges vb. yerleri görmek isteyenler bu hosteli merkez üs olarak seçebilirler. Ayrıntıları yazının sonunda görebilirsiniz.

Hostelde gayet keyifli vakit geçirdik. Mekânın sahipleri ve oradaki misafirlerden kaçırdığımız gösteriyi dinledik, ertesi gün gösteri için en ideal seyir yerini, gösteriden sonra görmeyi plandığımız yerlere en uygun ulaşımı öğrendik ki gösteri sonrası trafiği düşününce aldığımız tüyolar çok yardımcı oldu.

Pazar günü kötü bir havayla uyandık. Yağmur yoktu ama deli gibi bir rüzgâr vardı ve epey soğuktu. Doğru düzgün bir plan için gösteri programına ihtiyacımız vardı fakat adamlar kitapçığı 5 pounda satıyordu. Çok şaşırdım, çok saçma geldi.

helikopter

Uluslararası bir gösteri söz konusu, yurtdışından insanların gelmesini bekliyorlar ama ne kendi web sitelerinde ne başka yerde program yayınlamıyorlar. Hadi biz buradaydık da iyi ya da kötü görelim dedik. Fakat içeriğini bilmediğim bir gösteriye neden geleyim ki diye düşünüyorum. Hangi ülkelerin akrobasi ekipleri var, hangi tür uçaklar var, ne tür bir hava gösterisi olduğunu bilmiyorsam ne diye ülke dışından zahmet edip geleyim anlam veremiyorum. Gösteri alanında da bu belirsizliğe 5 pound gibi azımsanmayacak bir miktar istemeleri sinirlendirdi beni.

glider1

glider2

Adamların yanına gittim bir hışım. Para konusunda bana mısın demiyorlar. Sorun kitapçığın 5 pound olmasından da öte paralı olmasıydı bence.

Yukarıda saydığım sebepleri anlattım. Ayrıca hava kötü ve önceki gün birçok gösteri iptal olmuş, bugün hava daha da kötü ve yine iptaller olacağı konuşuluyor Facebook sayfanızda ve siz belki de hiç göremeyeceğimiz gösterilerin programını parayla satıyorsunuz, güncellemelerden de haberdar etmiyorsunuz’ diye devam ettim. Sonuç: ‘Belki üstümüzden bir kuş geçeeeer..’

Kitapçığa 5 pound verip almış kişilere de ‘Abi bir bakıp vereceğim’ diyemiyorsun, herkes koynuna sokmuş saklıyor. En son “ehh yeter” dedik ve aldık programı. Sonra elbette ki pişman olduk, gösterilerin çoğu iptal olmuştu hava sebebiyle ve hiçbir şey programa uygun gitmiyordu tahmin ettiğimiz üzere. Resimlerine baktık biz de..

aircrafts
Helikopterler ve küçük uçaklar vardı genelde. Tek eğlenceli olabilecek olan Red Arrows’u Cumartesi kaçırmıştık maalesef. Başka da süpersonik uçak vb. yoktu. Üç hava aracını bir arada göremedik şöyle güzelce. Tek keyif aldığımız planör ve daha önce görmediğim türde minik bir helikopter oldu. Onun dışında son derece tırt bir organizasyondu diyebilirim. Delicesine yediğimiz rüzgâra, titrememize değmedi.

Baktık olmuyor, trafiğe de kalmayalım diyerek erken ayrıldık ve önceden planladığımız üzere The Dark Hedges’e gittik. Fakat havanın daha iyi olduğu bir zamanda Giant’s Causeway ve Causeway Coastal Route gezisini de dâhil ederek Portrush tarafına yeniden gitmeyi planlıyoruz. The Dark Hedges yazısını buradan okuyabilirsiniz.

***

Portrush- Hostel:

Portrush Townhouse, 6 Bath Street, Portrush, Portrush, Northern Ireland

http://www.hostelworld.com/hosteldetails.php/Portrush-Townhouse/Portrush/75877?sc_sau=sfab&sc_pos=1



0 thoughts on “NI International Airshow – Portrush”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir