Uyku Gözlüğü ve Kulak Tıkacı

Eskiden hiç tenezzül etmediğim, ihtiyaç duymadığım, yer yer komik bulduğum, “sosyete” ile andığım tuhaf aksesuarlardı uyku gözlüğü ve kulak tıkacı ya da uyku bandı ve kulak tıpası. Artık hangi adla anıyorsunuz bilemiyorum. 🙂 Televizyonlarda görüp garipserdim. O zamanlar sağda solda satılmıyordu da pek.

Gece çalışıp gündüz uyumaya başladığım dönemlerde, evde herkes uyanık ve gürültü hâlinde iken uyumaya çalıştığım zamanlarda, işten sabah döndüğüm günlerde girdim arayışlara. Denemekten zarar gelmezdi:  Ya ama takacağım şimdi gözüme, koca şeyle nasıl rahat uyuyabilirim ki aklım almıyor. Oğlum kulak tıkacıyla uyunur mu yeaa? Neyse bir deneyeyim ben yine de..

İlk, uyku gözlüğünü aldım. Sabahlatan yoğun tez çalışmalarımın ardından gün ağırırken yattığımda taktım ve daldım uykuya. Bir uyumuşum ama ne uyumuşum! Ne gündüz uyurkenki o yarı uyur yarı uyanık hâller, ne sağdan sola dönerkenki göze gelen güneş ışıkları.. Gece gibi uyudum. Kendi jetlag’ımı yarattım. Vuuu süpermiş ki bu eneeee!

Neden daha önce almamışım?! İlk başlarda kenarları terletmedi değil, uykuya dalan kadar da bir daralma yaşadım ama sonra hissetmedim bir şey.

Daha sonra onu kaybettim, yenisini aldım, onu da kaybettim yenisini aldım ve en son kaybettim sandığım gözlüğü az önce buldum.  Elimdeki son gözlüğün diğerlerinden farkı ise burun kenarlarından ışık almasını engelleyen bir ek kısmı olması. Fotoğraftaki gibi..

Gece uyumanın ne demek olduğunu daha iyi anlıyorsunuz bu şekilde. Göz karanlık istiyor. Zorlamamak lâzım.

Ve zamanla geliştirdim kendimi.. Desibeli yüksek bir evde yaşıyorum. Her şey ve herkes son ses.  Bu sebeple ev ahalisinin uyanık olduğu saatlerde uyumak bir işkence. Önce sevgilim bana kendi iş yerinden işçilerin kullandığı kulak tıpalarından getirdi. Ancak iki tıpa bir iple birbirine bağlı olduğundan sadece bir şeyler okur ya da çalışırken takabildim, uyurken olamadı.

Sonra uyku gözlüğü ve kulak tıkacının beraber satıldığı bir paket aldık. Buradaki tıkaçlar bağımsızdı ve çok daha yumuşaktı. Biraz sıkınca ucu daralıyor ve kulağa giriyor sonra genişleyerek kulağı kapatıyor ve sesi engelliyor. Önce buna da ön yargılı davrandım. Olmaz dedim. Uyunmaz dedim. Nasıl duracak o kulağımda dedim.

Ama uykuya o kadar ihtiyacım vardı ki taktım ve uyudum. Telefonu zor duydum. Dünyayla bağım kopmuş da haberim yokmuş. Sızmış kalmışım resmen.

Kısacası gündüz çalışmak ya da uyumak istediğinizde sizin için büyük kurtarıcı olacaktır.  Ancak o tıkaçları her kullanışınızda dezenfekte etmekte fayda var. Kutusunda da dursa pek sağlıklı olmaz gibime geliyor.

Bu kadar yazıp da uyku gözlüğü ve kulak tıkacıyla ünlü Audrey Hepburn‘u anmadan geçmek olmaz tabii. Breakfast at Tiffany’s filminde güzel kareleri vardır bu aksesuarlarla. Fotoğraflarda da görmüş olduğunuz gözlük ve tıkaçlar da en az Hepburn kadar ünlüler tabii. Google’da hususi aramaları, bahisleri mevcut. Yalnız benim kulak tıkacım onunki kadar süslü değil 😀  Öyle ki filmini seyrederken, onları kulağından çıkarıncaya kadar küpe olarak algılamışım.

HAYDİ İYİ UYKULAARR! 🙂



0 thoughts on “Uyku Gözlüğü ve Kulak Tıkacı”

  • Gecenlerde otobuse binmeden evvel yanima kulak tikaci aldim, taktim otobuste ama hala vuuv vuuv ses geliyor. dedim “neyi engelledi ki simdi bu?” ama tikaclari cikarinca, resmen disarida kiyamet kopuyormus, onu gordum. Duydum daha dogrusu. Bu da boyle bir ani 🙂
    Breakfast at Tiffany’s de ben de kupe sanmistim o tikaclari. Kupeyken hic cekici gorunmemislerdi ama tikac olduklarini ogrenince derhal sahip olasim geldi.
    Ayrica uyku bandi ve kulak tikacindan yazi cikarabilen bunyene burdan saygilar, sevgiler. Blog yazisi denince benim aklima sinema-muzik-kitap uclusunden baska birsey gelmiyordu halbuse :).

  • Çok teşekkür ederim…
    Valla dediğim gibi ben de ön yargılıydım çok ama şu an pek samimiyim aksesuarlarımla 🙂 Ben de bir türlü dizi sinema kitap müzik falan yazamadım nedense. 🙂 Aklıma gelen çok şey oluyor ama ortaya başarılı ve istediğim türde yazılar çıkmıyor.
    Bayağı gecikmeli cevap verdim kusura bakma lütfen..

      • merhabalar, ben sürekli kaybettiğim için farklı farklı yerlerden aldım ama son olarak watsons’dan almıştım, takım olarak satılıyordu. gayet memnun kaldım, tavsiye edebilirim 🙂

          • 2 liraya bulmak da mümkün 20 liraya da… Çarşıda pazarda pamuklu düz kumaştan yapılanları 1-2 lira bulabilirsiniz, biraz daha süslüleri 3-5 lira civarındadır.

            Watsons vb. yerlerde kulaklık setiyle birlikte satıldığını gördüm genelde. Onlar da 5-10 lira gibi fiyat aralığında satılıyordu. Daha farklı şekil ve tasarımda olup daha pahalıya ürünler bulmak da mümkündür tabii.

            Yüzünüzü rahatsız etmeyecek, sağlıklı bir kumaştan yapıldıktan sonra gerisi çok dert değil bence.

            Satın almak istemiyorsanız evde bulunan uygun bir kumaş ve lastikle kendiniz de yapabilirsiniz 🙂

  • Ah, bir de nereden satın alabileceğimizi yazsaymışsınız keşke… Pencere önü lambası yüzünden uykularım perişan. Ben de bir adet edinmek istiyorum, ama nette birkaç sitede yok çingene pembesi, yok leopar desenli, yok çocukça resim baskılı saçma gözlükler bulabildim ancak. Üstelik Ankara’da yaşıyorum, birkaç iç çamaşırı satan yere de sordum, bazıları ne olduğunu bile anlamadı. O nedir dediler bana. Hayret ettim yani. Ben şöyle yukarıdaki resimdeki gibi düz siyah, basit bir şey istiyorum sadece. Acaba bilgi verebilmeniz mümkün mü? Çok mutlu olabilirim, yoksa pencereme siyah stor falan aramaya başlayacağım.

    • ben son uyku gözlüğü, kulak tıkacı setini gratis’ten ya da watsons’dan almıştım tam hatırlayamıyorum.
      watsons, gratis, claire’s gibi yerlerde oluyor genelde. pazarlarda ya da tokacılarda falan da görüyorum geçerken. bir dene şansını bakalım 🙂 tez zamanda bulursun da güzel bir uyku çekersin inşallah..

  • Ben uyku bandım olmadan yaşayamam! O nasıl yararlı o nasıl güzel birşey kullanmayan bilmez.Ben normalde zaten gündüzleri gözümden uyku aksa uyuyamam birde ışıkta mı uyuyacağım? Asla uyuyamazdım malum yaşları birbirine yakın 3 kız kardeştik birimiz össye hazırlanır diğeri yazılısına çalışır vs. derken hep bir ışık olurdu odada.Ehehe şimdilerde babam bile müptelası oldu yastığımın altında bulamazsam anlıyorum ki babam almış 😀

  • Peki ben de bir şey sormak istiyorum. Gürültücü yan komşularımızı susturamadığımız için bu tıkaçlardan almak istiyorum ama sabah çalan alarmı duymama riskim olur mu diye de çekiniyorum. 🙂 Bu konuda bir tecrübeniz ya da yorumunuz var mı acaba? 🙂

    • Şimdi şöyle bir durum söz konusu, kulaklıklar uykuda çıkabiliyor bazen ama eylemin en önemli kısmı olan derin uykuya dalma aşamasını atlatınca sonradan çıkması sorun yaratmıyor o kadar, böylece sabah çalan telefonu duyabiliyorsunuz 🙂 Fakat kulakta iken çaldığında seste bariz bir azalma olduğunu belirtmeliyim. Ancak buna rağmen çalan telefonu ilk seferinde açamasam da biraz çalınca duyup kalktım ben. Yine de önemli durumlar ve derin uykudan uyanma zorluğu varsa riske atmamakta fayda var. İşe vs. gidilmeyen bir günde alarmı sabah saatine kurup denemek lâzım 🙂

        • Rica ederim, ne demek. Bilgisayarın başında olduğumuz her an en çabuk şekilde cevaplamaya özen göstermeye çalışıyoruz. Ben her halükarda son derece faydalı buluyorum bu ürünleri. Size de sessiz, huzurlu ve derin uykular diliyorum 😀

    • Hush akıllı kulak tıkacı diye bir cihaz var, sesi tamamen önlüyor ama telefona bağlanarak telefon alarmını duymanızı sağlıyor, ben de biraz önce okudum. Isterseniz Hush akıllı kulak tıkacı yazıp google amcaya bir sorun, size bilgi verir 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir