Sualtı #3

Sualtı serisine devam ediyoruz. Neredeyiz derseniz tabii ki Foça’dayız.

Bayramın 1. günü evde oturduktan sonra 2. günü dayanamadım ve attım kendimi sahil kenarına. Onca rüzgâra, gece havanın serinliğine rağmen su çok soğuk değildi.  Av sezonunun açılmasına çok az bir süre(1 gün) kaldığından oldukça fazla balık görmeyi umuyordum, haksız da çıkmadım. (Not: Av sezonu 1 Eylül’de açıldı.)

Suya girdiğim gibi karşıma uçsuz bucaksız bir gümüş balığı sürüsü çıktı. O kadar çok vardı ki kendimi sardalya sürüsüne saldıran köpekbalığı gibi hissettim. Sağımdan ve solumdan geçip beni ortalarına alıyorlardı. Elimden geldiğince dalıp farklı açılar yakalamaya çalıştım. Aşağıdaki videoda, bahsettiğim satırların nasıl gerçekleştiğini bizzat göreceksiniz. Heyecanlı bir çekim oldu ancak kamera fazla sallandı, idare edin.

Not: Video’da “trrrrr” diye duyulan ses yaklaşık 50 metre ötemden geçmekte olan balıkçı teknesinin motorunun sesi.

Dikkat ettiyseniz balıklar hızla üzerime doğru yüzüyorlar. Bunun sebebi peşlerindeki yırtıcılar. Çatal kuyruk ve zargana adındaki bu avcılarla da 5-10 dakika sonra karşılaştım. Önce zargana sürüsü geldi karşıma, benden pek korkmasalar da hep güvenli mesafeyi korudular. Elimden geldiğince yakın çekim yapmaya çalıştım.

Not: Video’nun hemen başında görüntü sağa sola sallanıyor, gözlüğümdeki buğu bir türlü gitmek bilmeyince kafamı kuvvetle sallamaktan başka çarem kalmadı, kusura bakmayın 🙂

Çatal kuyruk, zargana sürüsü ve benim katkılarımla gümüş balığı sürüsü derinliklere doğru yol aldı, ben de fotoğraf çekmeye yöneldim. Karşıma soluk deniz tabanında adeta bir mücevher gibi parlayan kırmızı deniz yıldızı çıktı.



Ben deniz yıldızı fotoğrafları ile uğraşırken yanıma garip (cidden garip) bir nesne gelmiş. Açıkçası halen ne olduğunu bilmiyorum. Yuvarlak bir baloncuk gibi ve saydam ancak üzerinde kahverengi ve bej renkte çıkınıtları var. Bir bitki parçası da olabilir, hayvan parçası da. Küçük bir denizanası ya da yumurtamsı bir şey olma olasılığı da var tabii. Çözemedim, fotoğrafını bloga koyarım belki bir bilen çıkar diyerek çekingence uzatıyorum makinayı. Denizin en tırstığım yönü budur, her an bilmediğin bir şeyle karşılaşabilirsin. Fotoğrafını çekmek için uzun süre uğraştım, denizanası türüyse zehirli olması kuvvetle muhtemel olduğundan su içinde terledim diyebilirim, kendisi tam olarak şöyle bir şey;

Bu oldukça hareketli günü kırdığım deniz kestanesine hücum eden, kapkara bir kayabalığının önderliğindeki balık sürüsünün videosu ile sonlandırıyorum. Hemen altta da kayabalığının mayolu boy fotoğrafı bulunuyor 😛

Tam sudan çıkacakken son bir video çekmek istedim, suyun dışından sualtına geçerek dipten kıyıya varmaktı amacım ancak balık sürüsü yine karşıma geldi, üstelik bu sefer onları kovalayan çatal kuyruk’u da kaydettim.

İyi seyirler.

Eylül ayı gelmeyeydi iyiydi, resmi olarak yaz ayı bitti bilmem farkında mısınız?

Küfür edesim var…

Sualtı #1 ve Sualtı #2 yazıları için tıklamanız yeterli.



8 thoughts on “Sualtı #3”

  • belgesel tadında bir yazı olmuş 🙂 izlemek zevkli oldu. zargana sürüsüne bayıldım. bir kere tadına bakma fırsatım oldu bu balığın, inanılmaz güzeldi.. işin içine de yemeği karıştırdım ya artık iflah olmam ben..

  • Beğenmene ve bunu dile getirmene çok sevindim. Ben çekerken çok eğlendim, bunu aktarabildiysem ne mutlu.
    Zarganaların garip bir özelliği de omurgalarının fosforlu yeşil renginde olması, ayıklarken dikkatinizi hemen çeker. Lezzet konusunda pek tercih etmediğim bir balıktır ancak olta ile yakalaması en eğlenceli balıkların başında gelir. Belki bir gün yakalama anının videosunu da çekerim..
    Yazıda bahsettiğim çatal kuyruğun videosunu da çektim, ancak bağlantı problemi nedeniyle youtube’e ekleyemedim, fırsat bulunca ekleyeceğim. O da ilgini çekebilir.

    • Devamını getirmeyi ben de çok istiyorum ancak 4 ay önce İrlanda’ya taşındık. Burada pek mümkün değil ne yazık ki..
      Blogda sualti kategorisine girersen birkaç yazı daha bulabirsin. Tatillerimizde fırsat bulursam mutlaka yeni sualti yazıları için video/fotoğraf çekeceğim.
      Yorumun için teşekkürler 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir