Galilei Uyduları

Yazacağım çok şey vardı ama bir anda aklımdan bu uydular geçti, dürbünüm olsa da baksam dedim. Bunları demişken haydi bir de yazayım dedim.

Şimdi nedir bu Galilei uyduları: Jüpiter’in, Galileo Galilei tarafından keşfedilen dört büyük uydusu. İsimleri, Io, Europa, Ganymede ve Callisto olan bu uydular, normal bir dürbünle bile rahatlıkla görülebilecek uydulardır. Dürbünü kaldırdığınızda Jüpiter’in hemen dibinde bittiğini görürsünüz.

Yani hepi topu göreceğiniz parlak bir gezegenin yanındaki minicik noktalar olacaktır ama düşünsenize bir gezegeni ve etrafındaki sistemi bir mercek aracılığıyla gözleyebiliyorsunuz. Beni şahsen heyecanladırıyor. İnsanın Galilei zamanında yaşayası geliyor. Adamın gözlemini engelleyen bir ışık yok ki.. Kaldır kafayı evren senin! Kıskanıyorum çok.. Nasıl görünüyordur o gökyüzü var ya ah ah! Bizde ise ışığı geçtik, ışık kirliliği gırla artık. Uydu ne mümkün, yıldızı, gezegeni falan görmek büyük bir şey. Çocuklarımız yıldız nedir bilemeyecek 🙁 Neyse.. Çekilmiş fotoğraflardan ne görebileceğinize ilişkin örnekler sunayım bari:

http://www.flickr.com/photos/cleveralias/3818954209/

Evet bir dürbünle ya da orta halli bir teleskopla baktığınız göreceğiniz aşağı yukarı bu görüntüler olacaktır. Ne zaman elime dürbünü, teleskobu alsam mutlaka çeviririm Jüpiter’e. Tübitak’ın Gözlem Şenliği’nde (bir ara bu şenliklerden de bahsetmek istiyorum) teleskoptan bakarken uydularından birini Jüpiter’in önünden geçerken yakaladık meselâ. Denizbörülcesi fark etmişti. Tuhaf, güzel bir şey. Bunu tanımlamak benim için inanın çok zor bir iş ama gerçekten güzel bir his. Belki evinizde vardır bir dürbün, balkona çıkıp bir göz atmak isterseniz belki..

Haggard’ın da konuyla ilgili Per aspera Ad astra adlı güzel bir parçası vardır onu da paylaşmadan edemeyeceğim:



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir