Köken Bilir Misiniz? #1 [Abajur]

Diabolo ile kökenciliğe hoşgeldiniiizz!! Kullandığımız yabancı kelimelerin kökenlerini inceliyor, ne anlamlara geldiğini öğreniyoruz. Dimağlarımızı genişletiyoruz: Nefes al nefes al nefes al ve bıraaaak, çook güzeelll! Eveet çalışıyor kaslarımız, yanıyor, acıyor hissediyoruz!

Haydi ilk kelimemiz A harfinden olsun: Abajur.

 

    Aydınlatma güzel şey azizim!

Efendim malumunuz, dilimize batıdan sürüsüne bereket kelime geçmiş. Özellikle Fransızca’dan falan neler geçmiş neler. Abajur da onlardan biri. Esasen bu, bileşik bir kelime kendi dilinde. Abat-jour. Abat, kısmak, azaltmak, kesmek anlamına gelen abattre fiilinden geliyor. Jour ise gün, gündüz demek.

Gündüz ve gün ışığı ile ilgili çünkü eskiden bir pencere türünün adıymış abajour. Yukarıdan ışık almayı sağlayan ışık şevi açılmış pencere türleri… Işığı yönlendirmeye yarayan panjur, pencere kanadı gibi bir yapıya da bu isim veriliyormuş.

Sonra gel zaman git zaman ışığın yolunu değiştirmek ve kırmak amaçlı özellikle kiliselerdeki kümbetlere, kubbelere bu ad verilmiş. Ondan sonra da gitgide günümüzdeki anlam ve kullanımına kavuşmuş:  Işığın doğrudan vurmaması ve belli bir yere toplanması için kullanılan siperlik. Işık siperi. Kalanı dekorasyona ve keyfinizle ilgili artık. Haydi hoşçakalın!

Aydınlatma güzel şey azizim!






Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir