Marble Hill’in Damarlari

Bu yazi 2020 Kasim ayinda, fotograf cekiminin hemen ertesi gunu yazilmistir.

Denizle icice buyumus bir Focali olarak Irlanda’da denizle hasir nesir olamamak hep icime dert oluyordu. 2 sene once sevgili arkadasim Ozgur’un de destegi ile dalis giysisi(wetsuit) giyerek bodyboarding (yaklasik 1mt uzunlugundaki sorf tahtasi ile yapilan dalga sorfu) denedim. Oyle bir gune denk gelmistik ki bir yandan gunes vuruyor, diger yandan yagmur yagiyor ve o ana kadar gordugum en keskin ve gozalici gokkusaklarindan birinin altinda dalgalari yakalamaya calisiyorduk.

Bunu takip eden 2 senedir, mevsim gozetmeksizin sorf yapmaya basladim. Sahilde yuruyuse gelen insanlar kat kat mont ve bere ile gezerken denizde dalgalarla bogusmak mukemmel bir histi!

Gecen hafta gelgit ve dalgalarin sorfe uygunlugunun takibini yapan arkadas pazar gunu sorf icin en uygun zamanin sabah 8:00 oldugunu soyleyince hemen plani yaptik. Gunes bu aralar saat 8:00 civari doguyor, hava tahmini de acik ve az ruzgarli gorunuyor. Sartlar fotograf cekimine cok uygun olunca pazar sabahi gunes dogmadan sahilde olacak sekilde ayarladim calar saati. Bu arada 7 yildir is gunleri zorlanmasam da saat 4:50’de istemeyerek uyanan biri olarak sevdigim hobim icin 1 gun daha erken kalkmisim n’olmus yani?

Sahile gelip 10 dakika kadar manzarayi sindirdikten sonra drone’u havalandirip ise koyuldum. Uzun zamandir planladigim kadraji sonunda yakalamanin verdigi mutluluk ve ortaya cikan karelerin de bir o kadar hosuma gitmesi sebebiyle fotograflari boyle bir yazida paylasmak istedim.


Irlanda’daki nehirlerin buyuk bir cogunlugu kahverengidir. Bunun sebebi, nehirlere bog alanlarindan akan sulardaki icinde bulundurdugu organik ve inorganik maddelerin sebep oldugu renklenme imis. Yukaridaki kareler yasadigimiz bolge olan Donegal’un Marble Hill adli sahilinde cekildi. Drone yaklasik 350m yukseklikteydi (Ek not: Yeni gelen kurallar dronelarin maksimum ucus yuksekligini 120 metre ile sinirlandiriyor yani bu fotografi yasal olarak bir daha cekmem mumkun degil!).
Fotograflarin bir tanesi gun dogumundan hemen once, digeri de gunesin ilk isiklarinin sahile vurdugu anda cekildi…

2022’den guncelleme: Cogunuzun bildigi gibi, dikey kadrajli fotografim National Geographic Traveller UK Dergisinin 2021 yili Fotograf Yarismasi‘nin Manzara kategorisi birincisi oldu. Bu benim icin tarfi edilemez bir mutluluk. Yukaridaki yaziyi 2020 Kasim ayinda yazmis ama nedense yayinlamamisim. Yayinlamak bugune kismetmis.

Bu ve benzeri fotograflarimiz icin; Fotograflar Sayfamizi ziyaret edebilirsiniz.



1 thought on “Marble Hill’in Damarlari”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir