Fotogünlük #49 – Gökkuşağı

23 Mayıs 2015, İrlanda Cumhuriyeti tarihine geçen bir gün oldu. Eşcinsel Evliliği (Marriage Equality) Referandumu’nda İrlanda halkının %62’si “Evet” oyu verdi. Referandumda oy sahiplerine aynı zamanda başkanlık yaşının 21’e düşürülmesi de soruldu ancak bu %73 oranıyla reddedildi.

Açıkçası Donegal bölgesinde ve İrlanda genelinde başkanlık yaşı ile ilgili ne bir afiş ne de bir propaganda görebildik ancak evlilik referandumu ile ilgili “İrlanda ölçülerine göre” oldukça fazla afiş, bilgilendirme vs. mevcuttu.

Ben özellikle Donegal bölgesinin oyunu merak ediyordum nitekim burası, ülke genelinde yapılan her türlü oylamada ya da referandumda ülkenin çoğunluna zıt görüşüyle ün salmış durumda. Yakın zamandan bir örnek vermek gerekirse; 2015 Nisan ayı itibariyle İrlanda tarihinde ilk kez evlere su faturaları gönderildi. Öncesinde tüm medya organlarında ve evlere gönderilen broşürlerde sistemin tanıtımı yapıldı, sisteme kayıt olmanın zorunlu olduğu anlatıldı. Son yapılan araştırmada ise Donegal, Irish Water’a kayıtlı hane sayısının en az olduğu eyalet olarak öne çıktı. Bu su mevzusunu kısa kesiyorum zira oldukça uzun bir konu. Referandumda Donegal’ün oylarına dönecek olursak, ortalama %51 ile evet oyu çıkmış. Epey sınırda ama yine de pozitif 🙂

Sonuç olarak İrlanda, insanların hukuk nezdinde haklarının sınırlandırılmasına karşı olduğunu ortaya koydu.

Neyse Fotogünlük gönderisinde aslında bu kadar uzun yazmıyorduk genelde ama konuyu ancak toparlayabildim. Biz de bu referandumu renkleriyle LGBT’nin simgesi olup İrlanda’da da bolca görülen gökkuşağı fotoğrafımızla kayıtlarımıza geçirmek istedik. Selam olsun…

Rainbow

 



0 thoughts on “Fotogünlük #49 – Gökkuşağı”

    • Merhaba,

      Esasen Donegal, tam aksine çok daha tutucu olan taraf olmuş hep. O sebeple sonuç herkes için daha merak uyandırıcı idi. Evet propagandaları kadar, hayır propagandaları da çoktu nitekim. İrlanda’nın başka bir bölgesinde uzun süre kalmadığımız için bölge ve bölge insanlarını karşılaştırmamız biraz zor ama bulunduğumuz yerde bir yabancı olarak şimdiye kadar herhangi bir kötü muamele ile karşı karşıya kalmadık hiç.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir