Tutulma, Irish Eczaneler ve Kasların Gevşemesi Üzerine

Geçenlerde,  Dublin’den Letterkenny’e dönerken otobüsün koltuğunda sekiz olmuş uyurken olsa gerek diye düşünüyorum kötü bir şekilde belim tutuldu. Sabah bir uyandım felç olmuş gibiyim, yüzümü yıkarken gözlerimden yaşlar geliyor. Bacağımı oynatamıyorum, boynumu, kolumu bile oynatırken belimin ağrısı beynime vuruyor.

Hemen sardım belimi, sıcak tutayım vs. diye, yanımızda getirdiğimiz iki torba ilaç arasında kas gevşetici krem bakındım, Rheumon’dur, Bengay’dır, Muscoril’dir, Fastgel’dir deştim torbayı. Yakı koydum. O gün bana mısın demedi. Ertesi gün aynıyım, diğer gün daha bir ağrılı sanki.. İzmir’den doktor tavsiyeleri ile bu sefer kas gevşetici hapla beraber ağrı kesici içtim. 

Ama nedense kas gevşetici haptan çok fazla almamışız yanımıza, burada bir eczaneye sorayım dedim. Torbadan eksilince bir panik havası sardı dört bir yanımı. Sanki ertesi gün yine tutulacakmışım gibi bir korku. Ya Özgün’e de bir şey olursa, ilaç kalmıyor..?! Hangi akla hizmet almamış ki yanımıza? Seyahatlerde falan gayet can kurtaran olabiliyor zira.

Neyse aldım Miyorel’in, Muscoril’in etken maddelerini gittim eczaneye. Baktılar, baktılar ‘Yok hiç tanıdık gelmiyor’ dediler. Etken madde adı değişebiliyor muydu ki ülkeden ülkeye, acaba bunların dışında kas gevşetici etken madde mi vardı? Ben bu kadar maddeyi nereden öğrendim?

Dostum sana çılgınca bir antibiyotik sormadım, basit bir kas gevşetici neresini tanıyamadın yahu? Neyse ver kâğıdımı, başka eczaneye gidiyorum ben.

Pardon ya ben şu etken maddeli ilaçlara bakıyorum da, şu bükülmüş hâlimden anlayacağınız üzere belim tutuldu benim, hadi bir yardımcı oluverin.

Baktılaar, baktılaar, bir daha baktılar, bana baktılar, kâğıda baktılar, birbirlerine baktılar, ilaçlara baktılar, sonunda daha başka bir eczacı amcaya verip bir de bilgisayardan baktılar. Sonra bu amca geldi: ‘Bu ilaçlardan bizde yok’ dedi.

Açık konuş dostum dedim. Sizde yok ama başka eczanede olabilir mi? 

Hayır olamaz, dedi.

Nerede olur peki? dedim

Burada bulamazsın, dedi.

Burası neresi, Letterkenny mi?  Doktor mu yazıyor, hastaneden mi alınıyor, ne demeye çalışıyorsun be adam? dedim.

Doktor da yazmaz, dedi.

Arkadaş şu cümleleri bir kere de toptan söylesen de dilimiz de tutulmasa bari dedim.

İrlanda’da bu etken maddeli ilaçlar olmaz, dedi.

Vicodin sordum sanki!! Tamam dedim, bakın büyük resme bakalım hep beraber, geniş düşünelim. Belim tutuldu bu etken maddeli olmasa da başka bir kas gevşetici de mi yok? 

Yok, dedi. İlaç pazarında yok, dedi.

(bkz: hiç mi yok)

O zaman yüksek müsaadenizle soruyorum, beliniz yada boynunuz tutulunca ne yapıyorsunuz çok affedersiniz, sporcular falan hani? Hiç mi tutulmuyor yahu boynunuz?

Ağrı kesici önerebilirim, dedi.

Ağrı kesici güzel de tek başına çözüm değil. 

Yakı var, dedi. 

Aldım teşekkür ederim, yeteri kadar yakmadı sanırım. Doktora gitsem ne olacak peki?, dedim.

Diazepam bilin mi? dedi.

Evet canım, dedim.

3 gün onu verirler genelde, dedi.

Afferim çok iyi düşünmüşler gerçekten, dedim.

Akupunktur?

Sen bana en iyisi bir pastil ver anlaşalım, bir yere oturup geçmesini beklerim ben diyerek çıktım eczaneden. 

medicines.ie içinde de yoktu bu ilaçlar. Anladım vermiyorsunuz ilaç, organlarımızı eğitmeli, hasta olmamalıyız, bunlar bize ceza olmalı, kimyasal içmemeliyiz, pazara sokmamak da ilginçmiş ayrıca, tamam kendim gevşetirim kasımı teşekkür ederim.

Elimizdeki ilaçları iki gün kullanıp, egzersizlerle destekleyince belimi doğrulttum nihayet, sonra sarıldım telefona.

– Anneeeee!! Bize koli gönderseneee, içine de kas gevşeticiyle sarımsak döveci  koy lütfen!

İlgili olarak (bkz: yurtdışına koli gönderimi)



0 thoughts on “Tutulma, Irish Eczaneler ve Kasların Gevşemesi Üzerine”

  • yaa ilk olarak çok geçmiş olsun. yani o konuda pek bilgim yoktu ama İlksen gerekli değerlendirmeleri yapıp bu konuda bir çözüm üretir diye umut ediyorum 🙂 (bkz: kadın eczacı beyler)

    bi’ de gelirken kas gevşeticileri ve sarıksam dövücüyü (havan) biz getiririz. tabi bir anne kolisi kadar olmaz ama:p

    • Ya sorma Ugur, şimdiye dek böyle bir bel tutulması yaşamamıştım. Geçmeyecek gibiydi.. 🙂 Yaşasın artık eczacı dostumuz da oldu 🙂 Hep şikayet edeceğim buradakileri İlksen’e 🙂

      Bize her koli makbuldür demek istiyorum bu noktada, yeter ki gelin siz 🙂

    • Şimdi çok daha iyiyim teşekkür ederim, bir daha yaşamaktan korkuyorum gerçekten aynısını.
      Dublin gayet güzeldi, yazmak istediğim de çok konu oldu ama nedense bir türlü çıkamadılar klavyeden. Dolanıyorlar kafamda.
      İki gün boyunca hiç durmadan yürüdük. Müzeler, galeriler, kütüphaneler, caddeler, sokaklar, kaleler.. Çok hoşuma gitti bu şehir çok 🙂 Gerçi kütüphane deyip damarına basmak istemezdim şimdi 🙂

      • Haha. Yok canım. Sen de yaz ki özlem giderelim. 🙂 Bizim gezide Dublin’in anca kırıntısı var. Eser miktarda. Başlı başına bir ziyareti hakeder. Hem memlekete doyamadık zaten. Kuzeye yolumuzu düşürürüz bir daha sanki!
        Tekrar geçmiş olsun.

  • vah canım, çok geçmiş olsun :((( ben de ABD’deyken koli koli (yuh! abarttım :P) antibiyotikler taşırdım valizimde 🙂 kas gevşetici bilmemeleri çok ilginç geldi yalnız. bkz. hiç mi yok? ahah, ilahi… 😀 😀 tekrardan geçmiş olsun. inşallah koli elinize sağ salim ulaşır (ilaç olayı gümrükte sıkıntı olmuyo di mi?)

    • teşekkür ediyorum hikarum yaa..
      ilaç olayı her daim sorun oluyordur gümrükte ama biz gelirken gönderdiğimiz kolide sorun çıkmadı hiç, bavullarda getirdiklerimizde de sorun yoktu. çıkmaz bir şey inşallah 🙂

    • çok teşekkür ederim. güzeldir elbet ilaçsız yaşamak ama ilaç içmeseydim belki hâlâ oynatamıyor olacaktım belimi, bilemiyorum. aralarda kalıyorum 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir