Yurt Dışına Koli Gönderimi

Koli ebadında ve nispeten ağır şeyler göndermek gerektiğinde genellikle zor ve pahalı bir gönderi çeşididir. DHL, Fed-Ex, UPS gibi uluslararası kargo firmaları normal gönderilerde genelde 10 kg’dan fazla taşımadığı gibi onu da uçak bileti fiyatına gönderiyor. Böyle durumlarda, ben doğrudan uçak biletini alıp koliyi de koynuma sıkıştırıp götürmeyi tercih ediyorum. Uçakla giderken fazla kilo parasının da pek aşağı kalır yanı yok. THY’nin Avrupa bölgeleri için her fazla kilo başına biçtiği ücret 10 euro. Bu fiyat bölgelere değişiyor. Web sitesinden kontrol etmek gerek.

Yok daha insanî yollardan olayı halledelim dersek PTT yurt dışı koli hizmeti şu an için en uygun seçenek gibi duruyor. Uçakla 30 kg’a kadar da gönderi kabul ediyor ve fiyatı da bahsi geçen kargo firmalarına göre gayet kabul edilebilir.

Web sitesinde kargo göndermek istediğiniz ülkeyi, gönderim yolunu, ağırlığını yazdığınızda fiyat hesaplanıyor. PTT şubesine gittiğinizde de bu fiyat sizi yanıltmıyor. Artı, eksi bir şey çıkmıyor, kuruşuna kadar aynı fiyatı ödeyip çıkıyorsunuz. Gayet başarılı..

Fakat şubede işlem konusunda sıkıntılar yaşanabilir. Henüz bu işlemi yapmamış şubeler ve memurlar söz konusu. Hatta iyi bir memur amcaya denk gelirseniz şubede bilgisayar başına oturup kendi gönderi işlemlerinizi kendiniz yapmak durumunda da kalabilirsiniz bizim yaptığımız gibi. İlgili programı bile yazıcıya biz bağladık ilk kez. Aksi durumda ise koliniz Avusturya yerine kolaylıkla Avustralya’ya gidebilir, bu da sizin cüzdanınızı anlamsız şekilde üzüp  ciddi sıkıntılar yaratabilir. Bunu da tecrübe etmek üzereydik hani. Farklı şubelerden bilgi alırken herkesin kafasına göre bir şeyler söylediğini görmek gerçekten yorucu.

Ancak ilk denememizde elde ettiğimiz sonuç şu ki kolimiz, uçakla yaklaşık 5 saat mesafedeki bir ülkeye 7 günden daha kısa bir sürede eciş bücüş olmadan sağ salim ulaştı. Bunda tabii PTT”nin sadece İstanbul’a kadar olan kısımda yetkili olması büyük önem taşıyor. Zira yurt dışından Türkiye’ye yapılan aynı işlemde, kolilerin 15-20 günden önce gelememesi – ki bu sorun genelde İstanbul’a varıştan sonra başlıyormuş-, üzerindeki bantla kolinin farklı zamanlarda gelmesi, gelen kolinin de elips şekline dönüşmüş olması gibi söylentiler söz konusu. Böyle bir deneme yapmadığım için kendi görüşümü sunamıyorum. En azından tek yönlü başarı da bir şeydir diyerek PTT’yi tavsiye ediyorum. Her şeye rağmen gezegence şu lojistik işini çözebilsek ne güzel olurdu diyerek yazıyı sonlandırmak istiyorum.



2 thoughts on “Yurt Dışına Koli Gönderimi”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir