Bana Bir İnternet Sitesi Öğretenin #1 – FlightRadar24

Yepyeni bir seri.

İnternet başında uzun zaman geçirenler için, internette yapacak bir şey bulamayanlar için, belki de uzun zamandır aradığnız hizmeti veren siteyi size ulaştırmak için(çok iddalı oldu) bildiğim ve bana ilginç gelen siteleri burada paylaşacağım. Ha ben internetteki en olağanüstü siteleri mi biliyorum, alâkası bile yok, ben paylaşıyorum, gerisi size kalmış..

İlk sitemiz havacılık ile hatta doğrudan hava ulaşımı ile ilgili; FlightRadar24.com

Bu site Dünya’nın bir çok noktasında alıcıya sahip. Bu alıcı ADS-B adlı aktarıcıyı içeren tüm uçaklardan veri alıp siteye aktarıyor ve sitedeki dünya haritası üzerinde bu uçakları bulabiliyoruz.
Uçağımızı bulduktan sonra üzerine tıklarsanız uçağın o anki bilgilerine de ulaşabiliyoruz; alttaki örnekte İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan yeni kalkmış olan bir THY uçağını görüyoruz. Sol tarafta uçağın bir fotoğrafı, hangi firmaya ait olduğu, nereden kalktığı ve nereye gittiği, modeli, kayıt bilgileri ve uçuş bilgilerini bulabiliyoruz. Harita kısmında da uçağın konumunun yanında hangi rotayı kullanarak gittiğini ve renge göre yüksekliğini de görebiliyoruz. Sol altta gördüğünüz linki istediğiniz kişiye gönderip takip etiğiniz uçağı onunla da paylaşabilirsiniz.

Siteyi kullanırken en çok şuna dikkat edin, alıcı – aktarıcı arasındaki veri problemleri nedeniyle uçak bazen haritadan kaybolabiliyor, panik yok.

Bunun haricinde uçak çeşitleri/modelleri de şekilleri ile birbirinden ayrılıyor, siteyi biraz kullandıktan sonra siz de farkedeceksiniz. Mesela Airbus A380 model uçağı bulmak istiyorsanız haritanızı Dubai’ye ortalayıp uçaklara tıklamanız yeterli, mutlaka denk gelirsiniz. Bir ipucu: en heybetli olan A380’dir.

İniş koşullarının sıkıntılı olduğu günlerde aşağıdaki gibi ilginç rotalara denk gelebilirsiniz;

Son olarak, sitede sağ üst köşede istediğiniz gün ve saatteki hava trafiğini görmenize olanak sağlayan bir seçenek var çok işe yaramıyor ancak belki lazım olur, biraz karıştırırsanız çözersiniz. İyi eğlenceler.

Güncelleme – 28.07.2012
Siteye eklenen ancak halen denemeleri devam eden bir özellik de Aircraft View özelliği. Üzerine tıkladığınız uçağın özelliklerinin gösterildiği sağ tarafta Aircraft View (BETA) yazan yere tıklarsanız şöyle bir görüntü ile uçağı takip edebilirsiniz.



0 thoughts on “Bana Bir İnternet Sitesi Öğretenin #1 – FlightRadar24”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir