Çok klasik oldu be! #3 – Mickey Mouse

Aslında bu yazıya başlarken yine bir şarkıdan bahsetmeyi düşünüyordum, taa ki şarkının hangi çizgi filmde kullanıldığını youtube’de aratana kadar. Serinin bir önceki yazısında bahsettiğim, klasik müziklerin çocuklara çizgi filmlerle tanıtılması meğer ne kadar eskiye dayanıyormuş onun farkına vardım.

Söz konusu çizgi film 1929 tarihli siyah beyaz bir Mickey Mouse, evet bence de yuh!.. Konu tamamen klasik müzik üzerine, şöyle bir bakayım dedim, bir anda 7 dakikalık çizgi film bitti, üstüne bir daha izlemeye başladım. Bu kadar eğlenceli bir anlatım insanda gerçekten helal olsun hissi uyandırıyor. Tek çizgi filmde 5 – 6 klasik parçanın en bilinen kısımlarına aşina oluyorsunuz, hem de en absürd müzik aletleri ve en absürd çalış şekilleri ile, haliyle beyninize kazınıyor.

Benim dikkatimi çeken bir diğer nokta da, çizgi filmin 3:45’ten sonrasında fonda bir ay yıldız açıkça görülmekte iken müzik olarak da yakın zamanda They Might Be Giants tarafından coverlanan “Istanbul not Constantinople” adlı 1929 tarihli şarkıyı duymamız. Bunu çizgi filme niye koymuşlar diye düşünürsek  elimde şöyle bir bilgi var; PTT’nin, diğer deyişle Türkiye Cumhuriyeti’nin yabancı ülkelerden İstanbul’a gönderilen ve İstanbul adı yerine diğer yabancı adların kullanıldığı postaların teslimatının yapılmayacağını duyurduğu tarih 28 Mart 1930’muş. (ben wikipedia’nın yalancısıyım)… (bir çizgi filmden nerelere geldiğimize ben de hayretle bakıyorum şu an!) Tabii videonun aynı dakikalarında Mickey Mouse’un göbek dansı da pek güzel..

Sizi çizgi filmle baş başa bırakıyorum.

 

http://www.youtube.com/watch?v=KjxVJwH_89o



2 thoughts on “Çok klasik oldu be! #3 – Mickey Mouse”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir