Yasemin Çayı

Nefis kokulu, hoş aromalı güzel mi güzel bir çay oluyor yasemin. Daha demlemeden kuru hâldeyken bile mis gibi kokar.  Gerçekten rahatlatıcı bir etkisi var. O kokuyla beraber, “bunu içeceğim ve çok güzel hissedeceğim” etkisi yaratıyor. Özellikle yeşil çayla beraber kullanılıyor. Ben de evde bu şekilde kullanıyorum. Kesinlikle mükemmel bir ikili oluyorlar.

Servisi de güzel yapılınca değme keyfime. Bazen üşenip sadece bardağa koyuyorum ama bazen de uzakdoğu usulü demliğime ve çanaklarıma koyuyorum, daha bir keyifli geliyor.

Ev ahalisine sorduğumda “ya git allasen mis gibi çayımız varken, bunlarla uğraşıyorsun, tatsız tutsuz bir şey, sudan ne farkı var?” diyorlar ama her birinin yeri ayrı yahu. Neden illâ tek bir şeyi seçmek zorundayım ki?

Neyse efendim. Evde yaparken fark ettiğim en önemli husus ne miktarda demleyeceğiniz. Çünkü ayarı biraz kaçınca çok acımsı bir tadı oluyor. Yeaa bu güzel kokudan bu tat mı çıkar dersiniz, ona göre. Demliğinize, bardağınıza göre ideal ayarı bulmak gerek. Bir de demleyince çok bekletmemek lâzım, yine acılaşıyor.

İnsanı bayağı gevşetip, uyuşuk hâle getiriyor deniyor fakat ben bardak bardak götürmediğim için olsa gerek böyle etkilerle karşılaşmıyorum. Bir değişik yaratıyorsa da ben fark edemiyorum. Dışarıdan gözlem yapılmalı. Bu etkileri görmek amaçlı içmiyorum zira.

Ayrıca demlendiğinde çiçek açan yasemin çayları da mevcut. Tohum gibi top şeklinde atılıyor 4-5 dk. demleniyor ve ta ta ta taaa çiçek açıveriyor. Teapot‘da içmeniz mümkün meselâ, gidip bir deneyebilirsiniz. Sözün kısası, güzel ve faydalı bir içecek. Tavsiye ederim…



4 thoughts on “Yasemin Çayı”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir