Glenlough Koyu – İrlanda’nin En Kuytu Köşesi

 

Doğa gezisinde de şöyle bir detay var. İnsan bir haydi en fazla iki defa gittiği yere bir defa daha gitmek istemiyor.  Özellikle gidilen noktalarda fotoğraf çekmeyi seviyorsanız her defasında yeni bir yer görmeyi istemek hem normal hem de kaçınılmaz oluyor. 7 seneyi aşkın bir süredir yaşadığımız yer olan Donegal’ü güzel gezdik diyebilirim. Firsat buldukça Google Maps’i açıp gitmediğimiz noktaları, keşfetmediğimiz falezleri, şelaleleri araştırırım. Yine böyle bir gün Donegal’ün saklı cenneti başlıklı bir yazıya denk geldim. Aslında yazıda “An Port” adlı terkedilmiş bir sahil köyünden bahsediliyordu. Irlanda’nın patates kıtlığı döneminde terkedilen bu köy bugün bile en yakın şehire o kadar uzak ki o zamanlar burada yaşayan insanların hayatlarını ve zorluklarını hâyâl etmekte zorlanıyorum. Arabayla buraya ulaşmak için 30km boyunca tek arabanın sığabileceği ve birkac kilometre boyunca 3-5 koyunu takip ettiginiz ortasında çimenlerin, otların bittiği bir yoldan gitmek gerekiyor.

An Port şu an halen balıkçılık yapilan bir koy. Vardığımızda koyun ileri ucunda köpekbalığı dişlerini andıran sivri kayalıkların arasında dalgaların arasında bir görünüp bir kaybolan teknedekiler hem manzaranın keyfini çıkartıp hem de oltalarını hızla bir aşağı bir yukarı kaldırıp indiriyorlardı. Uzun süredir balığa çıkmamış olduğumdan sanırım, yarım saat kadar tekneyi ve balıkçıları izledim.

Yürüyüşümüz deniz seviyesinden başlayıp kısa sürede Glenlough Koyu’na doğru tırmanışla devam edecekti. Biz 3 kişi olduğumuzdan sakın bir tempo ile ilerledik. Yükselti arttıkça manzara güzelleşiyor, manzara güzelleştikçe kadraja bakılan süre de artıyordu. Hedef Glenlough Koyu manzarası olsa da yol üzerindeki falezlerin manzarası da bir hayli güzeldi. Donegal’ün kıyı kesimleri oldukça değişken hava koşullarına sahip. Hava bulutlarla kaplıyken 1-2 dakikalığına çıkan güneş manzarayı bir anda paha biçilemez bir hale getirebiliyor. Bir anda çöken sis ve sonrasında indiren sağanak daha yüksek bir olasılık tabii ki.

Tek seferde bitirmek istemediğimiz için Glenlough Koyu’nun plajına inmedik, onu da bir başka maceraya planlıyoruz.

 

Glenlough

Image 1 of 6

 


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir