Donegal: Yabancıların Kalesi

Donegal

Donegal, eyalete adını veren şehir, 1600’lerin başına kadar bölgedeki krallığın başkenti, Eske Nehri’yle Donegal Körfezi arasında kurulmuş sakin bir yerleşim yeri. İrlanda dilindeki ismi Dún na nGall. Viking kökenlerine dayandırılan bu isim, yabancıların kalesi anlamına geliyor.

Bu eyalete gelip bu şehri görmemek olmaz diye düşünerek ilk ziyaretlerimizden birini buraya gerçekleştirdik. Letterkenny’den otobüsle 45 dakika kadar süren rahat ve manzara dolu bir yolculuktan sonra şehir merkezine ulaştık.

Bölgenin güneyi ile kuzeyini bölen Bluestack Dağı (Croaghgorms da deniyor) sayesinde, tepe tırmanışları ve yürüyüş için bir üs olarak görülüyor Donegal.

Buranın dışında birçok yürüyüş ve tırmanış rotası mevcut. Eske Gölü ve çevresinde, göl kenarı ve orman içi güzergâhlar belirlenmiş.

http://www.letswalkdonegal.com/

http://www.donegalwalkerswelcome.com/

Sosyal etkinlikler açısından zayıf kalmış bir şehir Donegal. Alışveriş, spor merkezleri, yüzme havuzları, sinemalar vb. bulunmuyor. Bu yüzden pek de genç bir nüfusu yok. Bu tür etkinliklerde bulunmak isteyenler Letterkenny gibi daha büyük şehirlere gidiyor. Ancak gezimiz esnasında karşılaşıp sohbet ettiğimiz kentin yaşlıları bundan hiç de şikâyetçi değil. Donegal’in güzel doğası içinde mutlu şekilde yaşıyor ve büyük şehir olarak gösterilen Letterkenny’i bozulmuş olarak nitelendiriyorlar. Bu sohbeti yaptığımız amca, orman boyu dikmiş olduğu nergis soğanlarının gelişimini kontrol ediyordu meselâ. 

1800’lerin sonunda açılmış olup 1960’da kapanan demiryolunun istasyonu ise şu an otobüs deposu olarak kullanılıyor. Ana binası ise demiryolu mirasını simgeleyen bir merkez olarak kalmış. Şu an ne şehirde, ne de eyalette demiryolu var.

Şehri genel olarak ele aldığımızda, hemen şehir merkezinde yer alan Donegal Kalesi, çok büyük bir yapı olmasa da 1200’lerden beri ayakta. Kenti başkent edinmiş krallığın hanedanı O’Donnell’lardan geriye kalan en büyük yapı. Onlardan sonra gelen aileler de yapıya eklemelerde bulunmuş ancak hâlâ en güzel kısmı O’Donnell’ların yaptığı ana bina.

DSC_2863

Kale içinde ise işlemeler göze en çok çarpan unsurlardan. Sandalye, masa ve özellikle de dev şömine üzerine ailevî ve geleneksel simgeler kazınmış.

Donegal Kalesi

Kendi yapımları mı yoksa hediye mi olduğu belirtilmemiş olan halılar son derece gösterişli. Özellikle hayvan desenli halı diğerlerinden keskin biçimde ayrılarak dikkat çekiyor.

Donegal Kalesi

Donegal Kalesi

Birçok kale içinde rastlanmayacak türden olan tuvalet de kendine has bir sistemle kurulmuş. Gider kısmı aynı zamanda oturan kişiyi düşman silâhlarından da korumak amaçlı planlanmış.

donegal kalesi tuvalet

D2 (Large)

Drumcliff Terrace’ın aşağısında kalan ve Eske Nehri’nin Donegal Körfezi’yle birleştiği yerde kıyı boyu devam eden The Bank Walk adlı orman patikası sakin, sessiz, oksijen ve huzur dolu yürüyüşler için birebir.  Yol boyu yerleştirilmiş banklar, çöp kutuları bile doğayı rahatsız etmeyecek şekilde düzenlenmiş. Flora ve fauna bilgisinin de belirli noktalarda verildiği bu alanda farklı kuş sesleri duyabilirsiniz.

The Bank Wall

Körfezin açıklarına, Kuzey Atlantik’e doğru bakınca da Sligo’da bulunan Benbulben belli belirsiz sizi selamlıyor olacak.

Benbulben ve Donegal Korfezi

 Karşı kıyıda ise Donegal Manastırı (Donegal Abbey) kalıntıları bulunuyor. Eski mezarlıkların yanı sıra yeni mezarlar da göze çarpıyor.

donegal abbey

Donegal Abbey

Manastırın hemen yakınındaki iskeleden deniz otobüsüyle gelgitin durumlarına göre Donegal Körfezi turları yapılıyor. İstridye ve midye çiftliklerini görüp kuş ve fok gözlemleri yapabilirsiniz. http://www.donegalbaywaterbus.com/

WaterbusMerkezde bulunan Magee, şehrin en büyük dükkânı. Agatha Christie’nin kitaplarından da hatırlayacağınız tüvit denen yünlü İskoç kumaşından yapılmış ürünler satıyor. Hatta İrlanda’da tüvitin merkezi burası sayılıyor. Fiyat açısından pahalı bir dükkân olduğunu belirtmek gerekir.

Donegal kent merkezi

Yeme-İçme-Konaklama:

Hemen kalenin yanı başına yapılmış The Olde Castle Bar’da, Donegal’den çıkarılan istridye, İrlanda usulü biftek ve deniz ürünleri yiyebilirsiniz. Ayrıca oraya özel yapılmış birası da mevcut. İçenler, kendine özgü bir aroması olduğunu söylüyor, mekandaki posterlerden birinde biranın yüzyıllardan beri kalede kullanılan tarife uygun bir şekilde özel olarak burası için üretildiğinden bahsediyor. Kıyıda bulunan deniz temalı Harbour Restaurant ise deniz ürünlü pizzası ile ünlü.

 

Abbey Hotel

 The Abbey Hotel ve Bus Eireann

Daha uygun fiyatlı yemek yemek isteyenler içinse kafe seçenekleri var.Tam merkezde bulunan The Abbey Hotel, oraya uğrayan bütün otobüslerin durağı olduğu gibi kalınacak yer sorulduğunda liste başında yer alıyor.

Yine merkezde Bed&Breakfast, hostel tarzı kalacak yerler mevcut. Turizm ofislerinden edinebileceğiniz Bed&Breakfast kitapçığı faydalı olacaktır.

Ulaşım:

Bus Eireann’ın 64 numaralı Derry-Galway, 30 numaralı Dublin-Donegal otobüsleri buradan geçiyor.

Ayrıca McGeehan Bus, Busaras, Bus Feda gibi özel şirketlerin de buraya otobüs seferleri bulunuyor.

Kuzeybatı İrlanda’da keyifli seyahatlar! 🙂



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir